Theorie Examen

  • Facebook

Theorie Examen

Je mag alleen theorie-examen doen als je zestien jaar of ouder bent.
Het theorie-examen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 25 vragen over gevaarherkenning (13 of meer goed).
  • 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht
    (35 of meer goed).

De vragen over gevaarherkenning beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:

  • remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
  • gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze.
  • niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

De vragen over wetten en verkeersregels gaan niet alleen over verkeersregels, maar ook over milieu, techniek, menselijke beperkingen, enz. Bij de vragen over verkeersinzicht en risico’s gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig en veilig is om te doen. De vragen worden gesteld bij beelden van verkeerssituaties op grote tv-monitoren. Je moet jezelf voorstellen als de bestuurder van het CBR-voertuig. Je beantwoordt de vragen met drukknoppen in de tafel. Begonnen wordt met de vragen over gevaarherkenning. Dit onderdeel wordt zonder geluid afgenomen.

Het examen duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de uitleg aan het begin. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Om een voldoende examen af te leggen moet je minimaal 13 vragen juist beantwoorden van gevaarherkenning en minimaal 35 vragen van de andere twee onderdelen (wetten en verkeersregels + verkeersinzicht en risico’s). Beide onderdelen moeten voldoende zijn. Als je slaagt ontvang je een uitslagformulier. De uitslag van het theorie-examen wordt elektronisch geregistreerd en is 1,5 jaar geldig. Ook als je zakt krijgt je een uitslagformulier. Daarop staat per examenonderwerp vermeld hoeveel vragen je fout, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst met codes afgedrukt die staat voor de examenonderwerpen (bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’).

Je kunt zelf on-line je theorie-examen reserveren bij het CBR. Dit is klassikaal maar kon ook tegen meerprijs individueel. Op de website van het CBR kun je de tarieven van het theorie-examen vinden en al een testje doen. Klik hier om je theorie-examen te reserveren. Als je theorie-examen doet moet je een wettelijk toegestaan geldig identiteitsbewijs.

In de lespakketten zit de Autotaal theorie-box met slaaggarantie. Dit pakket is ook los verkrijgbaar en bevat het meest succesvolle auto theorieboek van Nederland, boordevol foto’s en illustraties. Daarnaast lees je in het CBR-examen informatieboekje praktische tips over je rijopleiding en examen die je gaat afleggen bij het CBR.
Verder kun je online via je een tablet of laptop 3 maanden lang oefenen met Speedtheorie. Dit is een krachtige en bondige Internetopleiding die alle hoofdonderwerpen van het CBR theorie-examen behandelt. De 3 maanden toegang gaan in na het activeren van je inlogcode.
Je kunt verder de prakijk instructievideo’s en -animaties bekijken en zien hoe je de theorie in de praktijk moet brengen. Oefen tenslotte met realistische en actuele CBR theorie-examens (oefenexamens) in de 15 uur online examentraining.

TIP: Helaas zakt het grootste gedeelte van de kandidaten voor het auto-theorie examen. Zorg daarom dat jij wel slaagt. Bereid je daarom goed voor door goed te leren en te oefenen en slaag in één keer voor dit theorie-examen. Je kunt ondermeer oefenen via de volgende website: https://www.theorieexamenoefenen.nl/theorie-examen-oefenen-gratis/auto