Het CBR

  • Facebook

CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is de instantie die theorie- en praktijkexamens afneemt. In één van de examencentra kun je examen doen voor de bromfiets, de auto of de motor. Je moet eerst geslaagd zijn voor je theorie-examen om een Tussentijdse Toets of een praktijkexamen te kunnen afleggen. Eerst wordt nagegaan of de verklaring van geschiktheid kan worden afgegeven. Als je slaagt voor je examen geeft het CBR een verklaring van rijvaardigheid af. Dit is geen rijbewijs, die kun je aanvragen bij je gemeente.

Het CBR neemt jaarlijks meer dan een miljoen toetsen en examens af. Ook worden er ruim een half miljoen beoordelingen gedaan voor medische geschiktheid. Het exameninstituut neemt niet alleen examen af voor de bromfiets, auto of motor, ook voor de vrachtauto, autobus en combinaties met aanhanger. Zij beoordelen rijvaardigheid, medische geschiktheid en vakbekwaamheid. Ook gebruikers van water- en luchtwegen doen examen bij het CBR.

Er is regelmatig overleg tussen rijscholen en hun organisaties en het CBR. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, maar het uiteindelijke doel is hetzelfde: zelfstandige, veilige en verantwoorde bestuurders op de weg!