Aanvragen rijbewijs

  • Facebook

Aanvragen rijbewijs

Na afloop van het praktijkexamen worden, als je bent geslaagd, je gegevens elektronisch verzonden naar de gemeente waar je woont. Een dag later kun je zelf naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen.

Wat je mee moet nemen naar het gemeentehuis:

  • Een geldig identiteitsbewijs;
  • Een recente pasfoto.

De kosten (leges) verschillen per gemeente. Reken ongeveer op € 50,00. Deze kosten moet je direct voldoen. Na ongeveer vijf werkdagen kun je het rijbewijs afhalen. Wil je het met spoed dan kost het ongeveer € 40,00 meer. Dan heb je het een werkdag later. Per 1 oktober 2006 is het oude ´vodje´ zoals het er al snel uitzag vervangen door een nieuw rijbewijs van kunststof op creditcard- of bankpasformaat.

De eerste vijf jaar gelden er strengere regels voor beginnende bestuurders. Zij ontvangen een zogenaamd beginnersrijbewijs. Als je wordt aangehouden vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan dertig kilometer per uur en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen krijg je een strafpunt.

Het rijbewijs wordt geschorst als iemand voor de derde keer is aangehouden en veroordeeld. Blijkt uit het daaropvolgende rijvaardigheidsonderzoek dat de beginnende bestuurder niet rijvaardig is, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.