Actueel

  • Facebook


Nieuws, tips en actualiteiten

Autorijschool Koos Vlieger gestopt in Zoetermeer

Gepubliceerd op 14 januari 2023

Met ingang van januari 2023 is Autorijschool Koos Vlieger gestopt in Zoetermeer.
In Nieuw Buinen en omstreken gaan de lessen van Koos en Dennis gewoon door. 


CBR: Mondkapjes nog verplicht tot 1 mei

Hoewel de coronamaatregelen per 23 maart nog verder versoepelen, gaat het CBR hier niet in mee.  Voorlopig blijft het dragen van mondkapjes tijdens examens in gesloten voertuigen nog verplicht tot 1 mei. “Door de vele coronagevallen onder zowel examinatoren als leerlingen blijven de wachttijden oplopen. Daarom kiezen we ervoor voorlopig nog de mondkapjes verplicht te stellen”, verklaart het CBR.


Persconferentie 25 januari: theorielessen mogen weer

De theorielessen voor het rijbewijs mogen per 26 januari weer klassikaal plaatsvinden. De anderhalve meter afstand blijft gelden, ook tussen de vaste zitplaatsen. Bij het verplaatsen is een mondkapje verplicht, deze mag af als de cursist op de plek zit. 

Dit betekent dat de theorielessen op de locatie Nieuw Buinen weer kunnen beginnen. Op maandagavond
7 februari zal weer theorieles worden gegeven. Je kunt je hiervoor bij Koos aanmelden via de leerlingenapp. Leerlingen van Dennis kunnen zich ook telefonisch aanmelden. Wees er snel bij want vol = vol. Er kunnen per avond maximaal 6 leerlingen meedoen. Lestijd 19.30 – 21.00 uur.


Rijscholen niet in lockdown, lessen en examens gaan door

Veel contactberoepen moeten vanaf 19 december het werk neerleggen. Echter zijn rijscholen hiervan uitgesloten. Rijlessen en examens gaan voorlopig gewoon door. Niet alleen zijn rijscholen uitgezonderd van de nieuwe lockdown, ook de avondsluiting is opgeheven. “Rijinstructeurs mogen weer de hele dag lesgeven. Ze zijn als contactberoep uitgezonderd”, bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Naast dat alle examens en rijtesten gewoon doorgaan omdat deze nu gemarkeerd zijn als essentiële dienstverlening, mag er ook weer gelest worden na 17.00 uur ’s avonds. 

Wel voegt het CBR extra veiligheidseisen toe aan de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf maandag 20 december worden er geen uitzonderingen gemaakt voor het niet kunnen gebruiken van een mondkapje. Geen mondkapje is géén examen. Dat geldt bij het niet dragen van het mondkapje tijdens de rijles of bij de aankomst op het examencentrum. Als theorie-kandidaten samen in een busje komen en een van hen draagt geen mondkapje, dan kan de hele bus geen examen doen. Deelnemers van cursussen mogen wel het mondkapje afdoen als ze gaan zitten. Nog steeds is het mogelijk voor kandidaten om examens, toetsen en rijtesten te verzetten bij corona gerelateerde klachten. Als een CBR-medewerker het vermoeden heeft dat een klant mogelijk coronaklachten heeft dan kan hij of zij het examen, de toets of de rijtest uitstellen.


Persconferentie 26 november: Rijscholen dicht vanaf 17.00 uur

Gepubliceerd 27-11-2021

Rijscholen mogen vanaf zondag 28 november geen les meer geven na 17.00 uur. Eerder werden rijinstructeurs al verplicht vanaf 18.00 uur het werk neer te leggen. Voor alle locaties geldt nu een sluiting om 17.00 uur.
Vooralsnog geldt deze regel tot zaterdag 18 december.

We proberen zoveel mogelijk de leerlingen die op korte termijn examen moeten doen en na 17.00 uur stonden ingepland, op andere tijden te plaatsen, heel vroeg in de ochtend of op zaterdag.
We doen ons best maar deze maatregel betekent helaas dat niet iedere leerling elke week kan rijden. 


Officieel bericht Rijksoverheid: géén rijles na 18 uur en maximaal één leerling mee.

De Rijksoverheid heeft inmiddels officieel op de website gemeld dat er  toch geen rijlessen zijn toegestaan tussen 18.00 en 06.00 uur, met uitzondering van motor- en brommerlessen. Ook mag er geen tweede leerling meerijden. Dit geldt tot in elk geval zaterdag 4 december.

Na de persconferentie van 12 november was er een hoop onduidelijkheid bij het ministerie en dus bij de rijscholen. Toch is er nu besloten dat ook rijscholen de ‘deuren’ moeten sluiten na 18.00 uur.

Naast het verbieden van lesgeven ’s avonds, heeft de overheid een extra maatregel opgelegd: “Tijdens de rijles mogen er niet meer dan twee personen (leerling en instructeur) in de auto zijn.” Dat betekent dat een leerling niet meer de vorige leerling thuis mag brengen.

 


Rijles wél toegestaan na 18.00 uur, theorielessen niet.

Rijscholen mogen na 18.00 nog steeds rijles geven. Dat heeft het ministerie van I&W bevestigd aan RijschoolPro. De theorielessen zijn vanwege de nieuwe coronamaatregelen echter niet toegestaan na 18.00 uur. In eerder bericht stond dat de rijinstructeurs geen les mogen geven ’s avonds, omdat het een contactberoep is. Toch blijkt er een uitzondering te zijn voor rijscholen. 

De mondkapjes blijven voorlopig wel verplicht tijdens de lessen en de examens. 

Het ministerie meldt dat er tot 3 december geen theorielessen mogen worden gegeven na 18.00 uur.

Het kabinet wil op latere termijn de coronapas invoeren bij niet-essentiële winkels en diensten, zoals in de lesauto. Het is onduidelijk of en op welke termijn dit gebeurt én of het dan om een zogeheten 2G- of 3G-coronapas is.

We houden jullie op de hoogte. 

__________________________________________________________________________________________________________________________

Rijscholen vanaf 3 maart weer open

Vanaf woensdag 3 maart mag er weer gelest worden. Vrijwel alle contactberoepen, waaronder rijinstructeurs, mogen vanaf deze datum weer aan het werk. Dat werd vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

Rijscholen moeten vooraf klanten bevragen om zeker te weten dat zij geen coronasymptomen hebben, de zogenoemde triage. 
Vooraf zal worden gecheckt of  leerlingen en/of  huisgenoten van leerlingen klachten hebben die passen bij COVID-19.
De instructeur zal voorafgaand aan elke les onderstaande vragen te stellen aan de leerling. 

I. Had je een van de volgende klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid,
koorts van 38⁰C of meer, benauwdheidsklachten?

II. Heb je op dit moment een huisgenoot of gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?

III. Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?

IV. Heb je een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?

V. Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand met corona?

Worden hier alle vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten

Het examencentrum heeft nog niet bekendgemaakt vanaf welke datum de examens worden opgestart. Naar verwachting worden de eerste praktijkexamens een week na de herstart gereden. Ook is het nog onduidelijk of de theorie-examens weer volledig opstarten.

 


Lockdown wordt verlengd: rijscholen definitief drie weken langer dicht

De huidige lockdown zal met drie weken verlengd worden tot in elk geval dinsdag 9 februari. Zowel rijscholen als het CBR blijven gesloten.


Harde lockdown: rijscholen dicht tot en met 19 januari

Rijscholen moeten tot en met 19 januari de deuren sluiten. Ook het CBR gaat tot deze datum dicht. Heel Nederland gaat voor zeker vijf weken ‘op slot’. 

De harde lockdown is nodig om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zei minister-president Mark Rutte in zijn televisietoespraak maandagavond. “Zonder contact kan het virus niet overspringen”, aldus de premier.

Vanaf dinsdag 15 december worden geen examens en toetsen meer afgenomen. Alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Het gaat voor de komende vijf weken om ca. 190.000 examens, toetsen en rijtesten. Alle examens kunnen zodra dat weer veilig kan zonder extra kosten worden ingehaald.
Kandidaten die deze week een examen, toets, rijtest of cursus zouden doen, krijgen vanavond nog bericht van het CBR. Later deze week ontvangen de andere kandidaten bericht van het CBR.


Mondkapje vanaf 1 december verplicht in de lesauto

26 november 2020

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in de lesauto voor zowel leerling als rijinstructeur verplicht. Het CBR stelde het gebruik van mondkapjes in de lesauto eerder al verplicht voor wie praktijkexamen wil doen. In december gaat de landelijke verplichting voor het dragen van mondkapjes in de publieke ruimte in, vanaf dan is het gebruik van mondkapjes ook voor alle contactberoepen verplicht. 

Bij contactberoepen is anderhalve meter afstand houden vaak niet realistisch. “Daarom wordt bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht”, valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. Wie de boete niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Sinds maandag 19 oktober neemt het CBR al geen praktijkexamen of rijtest meer af als tijdens de rijlessen door opleider en leerling geen mondkapje is gedragen. Dat besluit werd in samenspraak met de brancheverenigingen genomen. Het CBR heeft de verplichting opgenomen in hun hygiëneprotocol. Er wordt voorafgaand aan het examen aan de leerling of een mondkapje is gedragen tijdens de lessen. Het gebruik van face-shields wordt door het CBR niet toegelaten. Wel mogen instructeurs tijdens de les eten en drinken.


In lijn met de oproep van het kabinet wordt het dragen van een mondkapje tijdens de rijles nu ook deel van het CBR hygiëneprotocol.

CBR doet er in deze coronatijd alles aan om de gezondheidsrisico’s voor medewerkers, klanten en bezoekers te minimaliseren. Daarom hebben we een hygiëneprotocol en dragen we bij alle rijexamens en rijtesten sinds mei een mondkapje. Sinds september draagt iedereen die zich bij het CBR in de publieke ruimte beweegt een mondkapje dat wij verstrekken. In een uiterste poging om gezond te kunnen blijven werken heeft CBR met unanieme steun van de rijschool-brancheverenigingen besloten om ook het dragen van een mondkapje tijdens de rijles onderdeel van het CBR-hygiëneprotocol te maken. Ook kandidaten die door de opleider per taxibusje of touringcar naar de CBR examencentra worden gebracht en daarbij aantoonbaar geen mondkapje droegen, zal CBR niet toelaten. Dit gaat maandag 19 oktober in.

Om de snelle verspreiding van corona een halt toe te roepen, neemt CBR vanaf 19 oktober geen rijexamen of rijtest meer af als vanaf die datum tijdens de rijlessen geen mondkapje is gedragen. Algemeen directeur Alexander Pechtold: ‘Onze examinatoren zitten dagelijks met 8 á 9 kandidaten langer dan 15 minuten in een kleine ruimte. Dat is in deze tijd met oplopende besmettingen spannend. Het dragen van een mondkapje is bij rijexamens en rijtesten al sinds mei ‘normaal’. We weten dat veel rij-opleiders en leerlingen tijdens de rijlessen al een mondkapje dragen. Met deze nieuwe maatregel realiseren we dit gedrag van iedereen tijdens de rijlessen. Alleen zo kunnen we als CBR en rijopleiding samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten’.

Verder mogen in CBR-centra maximaal 30 mensen bij elkaar in een ruimte zijn. Het kan betekenen dat bezoekers buiten moeten wachten, uitgezonderd mensen met een zwakke gezondheid. Ook kunnen rij-opleiders niet meer bij de ontvangst- en eindgesprekken zijn van o.a. faalangstexamens, rijvaardigheidsonderzoeken en nader onderzoeken. Zij kunnen telefonisch buiten meeluisteren. Dit geldt ook voor de examens voor het beroepsvervoer. Tot slot sluit CBR de horecafaciliteiten.


VACATURE

Gezocht: zelfstandig werkende rij instructeur op franchisebasis.

Nooit meer gaten in jouw planning en genoeg leerlingen voor jouw onderneming?

Autorijschool Koos Vlieger is een rijschool met twee vestigingen te weten in Zoetermeer (B) en in Nieuw Buinen (bij voorkeur A+B). Meer informatie over de rijschool kun je op onze website vinden www.koosvlieger.nl

In verband met topdrukte zijn we voor beide vestigingen op zoek naar een enthousiaste collega franchisenemer! Jij kunt ervoor zorgen dat leerlingen snel met hun rijopleiding kunnen beginnen.
Het is een pré als je gespecialiseerd bent in het lesgeven aan mensen met autisme, ADHD en/of aanverwante aandoeningen. Mocht dit niet het geval zijn is jouw bereidheid je hierin te specialiseren via (bij)scholing in elk geval een must.

Verder bieden wij uitstekende franchisecondities.

Profiel:

• Je bent in het bezit van WRM bevoegdheid B (voor Nieuw Buinen A+B)
• In het bezit van een eigen lesauto
• Je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden
• Je hebt een verzorgde en representatieve uitstraling
• Je beheerst de Nederlandse taal goed in woord en geschrift  
• Je bent bereid om (bij)scholing te volgen
• je rookt niet
• Je bent dienst- en service verlenend
• Je kunt een VOG voor rijinstructeurs verstrekken

Ben je geïnteresseerd, stuur een email met je CV naar info@koosvlieger.nl
Of bel: 06-16665163.


Rijinstructeurs mogen vanaf 11 mei weer aan de slag

(7 mei 2020)

Vanaf 11 mei mogen de rijscholen weer open. Waar mogelijk moet het werk op 1,5 meter afstand worden georganiseerd. Het dragen van een mondkapje wordt niet verplicht, wel moet er op voorhand een gezondheidscheck plaatsvinden door middel van een vraag-gesprek. 

Mensen met een contactberoep kunnen vanaf volgende week weer aan het werk, daaronder vallen ook rijinstructeurs. Dat maakte premier Rutte bekend tijdens de persconferentie van 6 mei over de coronamaatregelen.

Voorwaarden

Aan de herstart van de rijlessen is een aantal voorwaarden verbonden.

1) Ten eerste is het bewaren van afstand waar dat kan belangrijk.

2) Ten tweede moet er gewerkt worden op afspraak, maar dat gebeurt uiteraard altijd al.

3) Vooraf zal worden vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als hun huisgenoten geen klachten hebben die passen bij COVID-19.

De instructeur zal voorafgaand aan elke les de volgende controlevragen aan de leerling stellen: (1) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? (2) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?

Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.
Het dragen van een mondkapje is niet verplicht gesteld. Wel staat het iedereen vrij gebruik te maken van (niet-medische) mondkapjes en handschoenen. 


 

CBR annuleert alle examens tot 20 mei

(22 april 2020)

In lijn met het kabinetsbesluit annuleert CBR alle examens tot 20 mei. Het gaat voor de periode van 29 april tot 20 mei om zo’n 22.000 theorie-examens, tussentijdse toetsen, rijtesten en praktijkexamens voor alle rijbewijscategorieën.

Om een slimme en verantwoorde opstart te realiseren zodra het sein op groen gaat, annuleert CBR ook alle theorie-examens die ná 20 mei gereserveerd staan. Ook de praktijkexamens voor de auto worden voor de rest van het jaar uit de planning gehaald. Kandidaten kunnen deze straks kosteloos opnieuw inplannen. CBR informeert alle examenkandidaten en hun rijscholen zo veel als kan persoonlijk over het annuleren van de examens.

Vorige week maakte minister van Nieuwenhuizen bekend dat theoriecertificaten en (deel)examens voor professionals die verlopen door de coronamaatregelen in ieder geval tot 1 december geldig blijven.


 

Rapport OMT: verbod op rijles blijft overeind

(21 april 2020)

Het opheffen van het verbod op contactberoepen zoals rijinstructeur is vooralsnog niet aan de orde. Dat valt te lezen in het adviesrapport van het Outbreak Management Team (OMT).

Het verbod op contactberoepen blijft overeind omdat er nog teveel onduidelijk is over overdracht van het coronavirus door mensen die het virus weliswaar onder de leden hebben, maar (nog) geen ziekteverschijnselen vertonen. Als daar meer duidelijk over is, dan wordt ook duidelijk of het gebruik van beschermingsmiddelen zoals mondkapjes buiten de zorg noodzakelijk is.

Het vraagstuk wordt nu verkend door de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfskunde. Zij stellen ook een rapport op. Dat rapport moet er volgende week zijn en wordt in het eerstvolgende OMT besproken. Hopelijk komt er dan meer duidelijkheid over wanneer rijlessen en examens, in welke vorm dan ook, kunnen worden hervat.


 

CBR komt in Zoetermeer!!

(19 december 2017)

Zoetermeer krijgt de beschikking over een CBR-praktijkexamencentrum. Dat komt in een representatief kantoorpand aan de Zilverstraat 40 (postcode 2718 RK). Na de nodige verbouwingswerkzaamheden kunnen daar naar verwachting vanaf mei 2018 praktijkexamens worden gedaan. Een exacte ingangsdatum volgt nog.

Het CBR opent de vestiging in Zoetermeer om het examencentrum in Rijswijk te ontlasten. Dat is op dit moment het grootste examencentrum van ons land met jaarlijks in totaal zo’n 35.000 praktijkexamens voor de auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen. Hiervan zal Zoetermeer naar verwachting ongeveer een kwart overnemen. Dit betekent een verschuiving voor ongeveer 10 examinatoren. Examenmanager wordt Dennis Goedgeluk, die ook Rijswijk en Gouda onder zijn hoede heeft.

Het nieuwe praktijkexamencentrum in Zoetermeer ligt op een zichtlocatie op het industrieterrein Lansinghage, nabij de autosnelweg A12. Het bevindt zich op 16 kilometer afstand van het praktijkexamencentrum aan de Lange Kleiweg 30 in Rijswijk. Met de komst van Zoetermeer komt het totaalaantal praktijkexamencentra van het CBR op 54.

_______________________________________________________________________________________________

Overgangssituatie voor begeleid rijden vanaf 1 november

(27-10-17 )

Sinds de start van begeleid rijden in november 2011 hebben ruim 220.000 17-jarigen het rijexamen met succes afgelegd. Zij rijden tot hun 18e onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Dit experiment, ook bekend als 2toDrive, liep tot en met 31 oktober 2017. Oud-minister Schultz heeft eerder aangekondigd dat begeleid rijden definitief wordt ingevoerd in de wet. De wet om dat te regelen is in een vergevorderd stadium.

Ook als de definitieve wet nog niet volledig is ingevoerd, heeft het ministerie van Infrastructuur door overgangsrecht geregeld dat jongeren die op 1 november 2017 (bij de afloop van het experiment) 16 jaar en ouder zijn gewoon hun rijbewijs kunnen halen vanaf hun 17e jaar. Voor hen verandert er niets.

Jongeren die op 1 november 2017 nog geen 16 jaar zijn, kunnen wel starten met theorielessen, maar nog niet direct theorie-examen doen. Zij moeten wachten tot begeleid rijden definitief is ingevoerd. Naar verwachting treedt deze wet in begin 2018 in werking, waarmee verwacht wordt dat deze jongeren in ieder geval gewoon kunnen starten met praktijklessen als zij 16,5 jaar zijn.


Gezondheidsverklaring nieuwe stijl           

(15 oktober 2017)         

Vanaf 1 november 2017 is het niet langer mogelijk voor ons als rijschool om een Eigen Verklaring aan te vragen voor onze kandidaten. Dit heeft het CBR besloten, omdat iedereen zélf verantwoordelijk is voor zijn/haar gezondheidsgegevens. Door zelf de Gezondheidsverklaring in te vullen, denkt een kandidaat bewust na over de vragen over zijn/haar gezondheid. Bovendien zijn deze gegevens persoonlijk en zeer vertrouwelijk.
Iedereen kan snel en gemakkelijk zelf een Gezondheidsverklaring indienen via Mijn CBR. Op deze website kunt u uw verklaring zelf digitaal invullen.
Vanaf 1 november 2017 verandert bovendien de naam Eigen verklaring in Gezondheidsverklaring. Beide namen verwijzen naar hetzelfde document.

Bij de inschrijfformulieren vindt u een flyer met informatie. Daarnaast kunt u via deze link een filmpje bekijken waarin wordt uitgelegd hoe en waarom een Gezondheidsverklaring moet worden ingevuld. https://www.cbr.nl/11381.pp.